Home » Aanschaf cavia's

Aanschaf cavia's

 

Waar moet u allemaal rekening mee houden als u cavia's aanschaft?

Cavia's worden gemiddeld 6 tot 8 jaar, (natuurlijk zijn er uitzonderingen dit is een gemiddelde).

Dat betekend ook dat u al die tijd dagenlijks verantwoordelijk bent voor hun welzijn.

Als u dat geen probleem vind heeft u er een erg fijn huisdier aan en zal de cavia u dat laten weten door grappige sprongetjes te maken en u begroeten met luid gepiep.

 

Wat gaat het worden, Beertjes (mannetjes) of Zeugjes (vrouwtjes) ?

Cavia's leven in de natuur in groepen, ook als huisdier is het belangrijk om een cavia niet alleen te houden. Cavia's kunnen erg vereenzamen dan.

2 Beertjes

2 jonge beertjes, een ouder en een jong beertje van maximaal een week of 8 gaan meestal prima samen met elkaar.  Voordeel van beertjes is dat ze vaak wat wat sneller tam worden dan zeugjes. Nadeel is dat ze niet in aanraking kunnen komen met zeugjes zelf de beste vriendjes kunnen gaan vechten om de zeugjes.

Zet geen 2 volwassen beren die niet met elkaar in een hok leefden zomaar bij elkaar, de kans is groot dat ze zullen gaan vechten.

2 Zeugjes

Voordeel van zeugjes is dat de groep vaak makkelijk uit te breiden is als daar de ruimte voor is. Zeugjes zijn vaak wel iets minder snel tam te krijgen dan mannetjes en kunnen door hun hormonen wat humeuriger zijn en kattig tegen elkaar.

 

 

Hok: 2 cavia's hebben een hok van minimaal 100x 50 cm nodig.

Voor elke cavia erbij geld +20 cm, groter is altijd beter.

De kooi of het hok mag niet op de tocht staan, cavia's worden daar ziek van.

Op de bodem van de kooi kunt u houtkrullen of een andere bodembedekker leggen. Stro word afgeraden omdat dit te hard is en slecht vocht opneemt.

Voerbakjes moeten stevig en zwaar genoeg zijn omdat een cavia graag op de rand staat van het voerbakje bij het eten en anders het voerbakje omvalt.

Voor het drinken is een flesje het handigste, zo komt er geen vuil in het drinkwater.

 

Voer: Cavia's hebben net als mensen vitamine c nodig, daarom is voer speciaal voor cavia's waar voldoende vitamine c aan toegevoegd is belangrijk. Een cavia die geen of te weinig vitamine c krijgt zal ziek worden en kan er uiteindelijk aan sterven.

Dagelijks vers hooi is belangrijk voor hun spijsvertering, hier zitten veel ruwe vezels in waar een cavia behoefte aan heeft

Ook verse groente en fruit bevatten vitamine en is goed voor hun gezondheid, ze mogen vele soorten groente en fruit hebben echter zijn er uitzonderingen die slecht of giftig voor hun zijn.

Groenten\ fruit die niet gegeven mogen worden zijn, aardappelen, boontjes, uien en familie van uien zoals prei. Ook moet men oppassen met koolsoorten omdat deze veel gas in de cavia kunnen veroorzaken.

Groenten\fruit die wel gegeven mogen worden zijn o.a. paprika, witlof, wortel, andijvie, maisbladeren, bamboe, appel, komkommer, div. verse kruiden enz.

 

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb